Raiffeisen Bank

sag_nav-3525311 Prima pagina sag_nav-3525311 Despre noi sag_nav-3525311 Grupul RZB si Raiffeisen International

Scurta prezentare a Grupului RZB si a Raiffeisen International

Raiffeisen Bank, Romania, este o subsidiara a Raiffeisen International Bank-Holding AG (Raiffeisen International), o unitate consolidata in intregime a Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB). La randul sau, RZB este institutia centrala a Grupului Bancar Raiffeisen din Austria, cel mai puternic grup financiar din tara. La data de 31 decembrie 2004, bilantul total consolidat al Grupului Bancar Raiffeisen a fost de 145,5 miliarde EUR. Aproximativ un sfert din toate activitatile bancare din Austria sunt derulate prin grup, care are cea mai mare retea de distributie, formata din aproape 2.300 de unitati si aproximativ 23.000 de angajati.
Infiintata in 1927, RZB ofera o gama larga de servicii bancare si de investment banking in Austria si este considerata un pionier in Europa Centrala si de Est. Aceasta se numara printre principalele banci din regiune si ofera servicii bancare pentru companii si persoane fizice in urmatoarele piete (prezentate in ordine cronologica in functie de anul infiintarii sau achizitiei):

•  Ungaria Raiffeisen Bank Rt.
•  Slovacia Tatra banka, a.s.
•  Polonia Raiffeisen Bank Polska S.A.
•  Republica Ceha Raiffeisenbank a.s.
•  Bulgaria Raiffeisenbank (Bulgaria) E.A.D.
•  Croatia Raiffeisenbank Austria d.d.
•  Rusia ZAO Raiffeisenbank Austria
•  Ucraina JSCB Raiffeisenbank Ukraine si JSPP Bank Aval
•  Rom a nia Raiffeisen Bank S.A.
•  Bosnia si Herzegovina R aiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina
•  Serbia si Muntenegru Raiffeisenbank a.d.
•  Slovenia Raiffeisen Krekova banka d.d.
•  Kosovo Raiffeisen Bank Kosovo J.S.C.
•  Belarus Priorbank, JSC
•  Albania Raiffeisen Bank Sh.a.

Raiffeisen International este compania care administreaza aceste banci, detinand o mare parte din actiunile acestora (in majoritatea cazurilor 100% sau aproape 100%). De asemenea, din grup fac parte numeroase companii de leasing (inclusiv una in Kazakhstan). Raiffeisen International este o unitate consolidata in intregime a RZB. In urma celei mai mari oferte publice initiale din istoria Austriei, care a avut loc in aprilie 2005, RZB a ramas actionarul majoritar al Raiffeisen International, cu 70% din capitalul social. Restul actiunilor (30%) sunt liber tranzactionabile, inclusiv actiunile International Finance Corporation (IFC) si Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detin, fiecare, aproximativ 3% din capitalul social.

Ca si in anii anteriori, expansiunea Raiffeisen International a continuat si in acest an. La jumatatea anului 2005, activele totale ale acesteia au ajuns la 32,9 miliarde EUR, in crestere cu 13,7% fata de sfarsitul anului 2004. Profitul inainte de impozitare conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS) a ajuns la 273,3 milioane EUR, ceea ce reprezinta o crestere cu 58% fata de primul semestru al anului 2004. Rentabilitatea capitalului propriu a crescut cu 0,6 puncte procentuale, ajungand la 22,8%, iar raportul costuri/venituri a ajuns la 59,9%. La data bilantului, Raiffeisen International avea 971 unitati bancare in Europa Centrala si de Est si peste 24.600 de angajati.

La sfarsitul anului 2004, valoarea bilantului Grupului RZB a fost de 67,9 miliarde EUR, in crestere cu peste o cincime fata de anul 2003. Profitul inainte de impozitare conform IFRS a crescut de mai mult de doua ori, ajungand la 706 milioane EUR. Rentabilitatea capitalului propriu inainte de impozitare a fost de 27,4% (in crestere cu 11,9%), aceasta fiind una dintre cele mai bune rentabilitati inregistrate de o banca de prima clasa din Austria. Raportul costuri/venituri al Grupului s-a imbunatatit cu 4,7%, ajungand la 50,4%. La data raportarii, Grupul avea peste 25.300 de angajati in intreaga lume.

Pe langa bancile subsidiare – la care se adauga reprezentantele din Rusia (Moscova) si Lituania (Vilnius) – RZB este prezenta in Europa Centrala si de Est prin mai multe companii specializate care ofera, printre altele, servicii in domeniul fuziunilor si achizitiilor, dezvoltarii de proiecte imobiliare, managementul fondurilor, leasing si credit ipotecar.

In Europa Occidentala si in SUA, RZB este prezenta printr-o sucursala la Londra si reprezentante la New York, Bruxelles, Milano, Paris si Stockholm. La acestea se adauga o companie de finantare in New York (cu reprezentante la Chicago si Houston) si o banca subsidiara la Malta. In Asia, RZB are sucursale la Beijing si Singapore si reprezentante la Hong Kong, Ho Chi Min, Mumbai, Teheran si Seul. Aceasta prezenta internationala ilustreaza clar strategia bancii privind pietele in dezvoltare.

Angajamentul permanent al Grupului RZB pentru calitate este recunoscut prin numeroasele premii locale si internationale. Pentru a doua oara consecutiv, RZB si Raiffeisen International au primit premiul „Cea mai buna banca in Europa Centrala si de Est” acordat de prestigioasa revista Global Finance in aprilie 2005. Totodata, Raiffeisen Bank din Romania, Raiffeisen Bank Albania, Raiffeisen Bank Bosnia si Herzegovina, Raiffeisenbank Serbia si Muntenegru si Priorbank Belarus au primit premiul „Cea mai buna banca“ pentru pietele respective. In iulie 2005, Euromoney, binecunoscuta revista britanica, a desemnat RZB impreuna cu subsidiara Raiffeisen International drept „Cea mai buna banca in Europa Centrala si de Est”. De asemenea, Grupul RZB a primit patru premii pentru subsidiarele din Austria, Albania, Belarus, Serbia si Muntenegru.

In prezent RZB are urmatoarele calificative:

•  Standard & Poor’s Termen scurt A1 •  Moody’s Termen scurt P-1 •  Moody’s Termen lung A1

•  Moody’s Putere financiara C+

Raiffeisen Zentralbank Österreich AG Am Stadtpark 9 A-1030 Vienna Tel.: +43.1/71707-0 Fax: +43.1/71707-1715

www.rzb.at

Raiffeisen International Bank-Holding AG
Am Stadtpark 9

A-1030 Vienna Tel.: +43.1/71707-0 Fax: +43.1/71707-1377

www.ri.co.at